WordPress SEO plugin

Jag har så smått börjat förstå hur mycket hjälp det finns att få med sin sökmotoroptimering av den WordPress SEO plugin jag redan har. Så då är det alltså hög tid att se till att alla inställningar stämmer. Det plugin jag valt heter WordPresst SEO plugin  och är skapat av en som kallar sig Yoast och har byggt mång bra plugins till  WordPress. Oj! Det fanns en hel del att ställa in.

Att ställa in sitt WordPress SEO plugin

Som sagt, det finns en hel del bra justeringar att göra och det tar en stund. Är det värt det? Ja, troligtvis. Det är ju helt fantastiska att det finns extremt smarta människor (som Yoast till exempel) som bygger verktyg åt oss så vi ska slippa gå in och peta i metataggarna själva. Jag använder som sagt WordPress SEO by Yoast som ger möjlighet till SEO inställningar i: titlar&meta, sociala medier, sitemaps, perma- och internalänkar och RSS. Dessutom går det att lätt importera inställningar från en annan plugin som man har använt innan och vill byta från.

Titlar och metataggar:

Även om du inte väljer att finjustera allt så kan det vara värt att åtminstone ställa in denna. Förutom att du ges möjlighet att på ett enkelt sätt rensa i dina metataggar går det också att ange specifika titlar och beskrivningar på alla olika nivåer på din sida. Alltså, du kan skapa mallar för att specificera särskilda titlar och beskrivningar för startsida, poster, sidor och så vidare.

Sociala medier

Här går det att klicka i att man vill använda meta taggar för open graph. Och det kan ju vara bra för de som vill kommunicera på ett annat sätt i sociala medier än i andra kanaler. Man kan även välja en admin ifall att man vill kunna använda Facebook insights och det kommer jag mer om senare.

XLM-sitemap, webbplatskartaSitemap skickad till webamastertools via WordPress SEO plugin

Den här funktionen tycker jag är hemskt viktig! Den skapar en XLM-sitemap eller webbplastkarta över din sajt och skickar den direkt till Google Webmastertool så att det blir lättare för Googles spindlar och robotar att veta var de ska titta. Om man vill går det också att exkludera vissa saker från kartan och att pinga Yahoo! och Ask.com. Dessutom uppdateras din sitemap/webbplatskarta varje gång du gör en ändring på sajen. Smidigt!

Permalänkar och interna länkar

Under den här fliken ges möjlighet att städa upp och få snygga, rena url:er. Exempelvis kanske man vill exkludera “category” ur url:en eftersom det egentligen inte säger något om innehållet. I nnterna länkar-inställningarna kan man ställa in om man vill använda breadcrums och hur man vill att de ska visas. För egen del vet jag inte om det är så fasligt viktigt eftersom jag har en så liten sajt. Dock är breadcrums högst relevant om man har många sidor och nivåer på sin sajt.

RSS

Denna funktion hjälper till att skicka ditt material till din RSS-feed och hjälpa sökmotorn att veta att materialet kommer från dig.

WordPress SEO plugin hjälp med copy

Så här ser SEO check ut i WordPress SEO plugin

Som om inte detta vore nog, hjälper WordPress SEO plugin dig också med din copy. Att skriva sökmotorpotimerat är väldigt mycke svårare än vad det kan verka. Framför allt är det mycket jobb att hålla på och räkan ord och hur många upprepningar man har och så vidare på frihand. Den gode Yoast har i WordPress SEO plugin inkluderat en SEO: check funktion som håller dig i handen medans du skriver och påminner dig att du håller dig till ditt valda nyckelord. I det här fallet är det “WordPress SEO plugin”, så fick jag det sagt en gång till =)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>