Starta en WordPress hemsida

Starta en wordpress hemsidaJag  tänkte plita ner en snabbguide till att starta  en WordPress hemsida. Dels för att visa att det är ganska lätt och dels för att repetera för mig själv.

Idag var jag väldigt glad att jag har provat att registrera webbhotell, sätta upp databas och starta webbplats med WordPress innan. Annars tror jag att jag hade blivit väldigt stressad över genomgången av detsamma i skolan idag.  Vi tar det väl från början. 

Välja webbhotell

Det finns en uppsjö på olika webbhotell men kriterier att ta i beaktning är förstås: pris, säkerhet och service. Googla bara webbhotell så hittar du massor av alternativ.

Skapa webbplats och databas

När du valt ett webbhotell och fått tillgång till dess kontrollpanel , loggar du in och söker upp fliken “webbplatser”. Där kommer din domän troligtvis stå som parkerad. Klicka då på knappen “redigera” och välj där:

  • Webbplats där det det stod parkering/parkerad.
  • Aktivera e-post (om du vill det)
  • Linux/Apache som typ av webbplats (bäst för .php)

Nu är din webbplast startad och du kan gå vidare till att skapa en databas. Du behöver nämligen en plats att lägga dina filer för att kunna starta WordPress sidan. Så, hitta fliken “databaser”, välj MySQL och skapa/lägg till databas. MySQL är den databashanterare som används för PHP applikationer som WordPress.

Starta en WordPress hemsida

Starta en WordPress hemsida

Nästa steg är att döpa databasen och skapa ett lösenord till användarnamnet som tilldelats. Följ anvisningarna och skriv upp de tre uppgifterna: Databasnamn, användarnamn och lösenord. När du skapat databasen klickar du på den och noterar även värdnamn/hostname för databasen. Det brukar innehålla domännamn-databasnamn-mysql.din leverantör.  Databas=färdig!

Vad ska läggas i databasen och hur?

Det som ska ligga i databasen är WordPressfiler och de ska läggas dit via FTP.

Ladda ner

Börja med att ladda ner WordPress från wordpress.org (välj mellan svensk eller engelsk, jag rekommenderar engelsk) packa upp och flytta WordPress-mappen till ett bra ställe på din dator, förslagsvis till en mapp med samma namn som din domän. Om du inte redan har ett FTP-program behöver du även ladda ner ett sådant. Ett bra alternativ är Filezilla som finns att hämta här. Välj client. Nu bör du ha allt du behöver.

Ställ in

Innan det är dags att ladda upp och starta installationen av din WordPress hemsida måste du förbereda några saker. I din WordPress mapp hittar du en fil som heter wp-config-sample.php. Duplicera den och ändra namnet på den ena till bara “wp-config.php” öppna den sedan i en textredigerare. Där kommer du hitta fält för att fylla i dina databasuppgifter. Byt ut den text jag strukit över mot dina egna uppgifter.

// ** MySQL settings – You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here‘);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘username_here‘);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here‘);

/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘localhost‘);

/** Database Charset to use in creating database tables. */
define(‘DB_CHARSET’, ‘utf8′);

/** The Database Collate type. Don’t change this if in doubt. */
define(‘DB_COLLATE’, ”);

Lite längre ner hittar du en text som börjar med “Authentication Unique Keys and Salts”. Om du kopierar den URL som finns i texten och slutar med salt/ och klistrar in den i adressfältet i din webbläsare, genereras dina nycklar.  Kopiera hela texten från webbläsaren och klistra in den över den text i wp-config.php som ser lika ut. Nu kan du spara din ändrade wp-config.php och är sedan redo att ladda upp dem. För att göra det behöver du dina FTP-uppgifter. Gå till start sidan i din kontrollpanel (hos webbhotellsleverantören) och sök upp “FTP” där hittar du IP-adress, användarnamn och ett lösenord som du själv skapar.

Ladda upp

Fyll i dina FTP-uppgifter i Filezilla som du tidigare laddad ner och klicka anslut. Till vänster hittar du din dators filsystem där du letar upp din wordpress mapp. Till höger, under “fjärrmapp”, hittar du ditt domännamn och i den mappen en mapp som heter public HTML. I den mappen finns troligtvis en indexfil som du kan radera och istället ladda upp allt innehåll från din WordPressmapp. OBS! inte mappen utan alla filerna i mappen.

Installera och starta en WordPress hemsida

När allt är uppladdat är det bara att gå till din domän i webbläsaren och följa instruktionerna på skärmen. Får du något felmeddelande som involverar “databas error” är det något som är fel ifyllt i wp-config.php så då är det bara att öppna den, rätta till och ladda upp igen

Lycka till!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>