Skapa en egen favicon

Jag började störa mig på det lilla vita pappret i hörnet av fliken på min sida. Fult och opersonligt! Den lilla iconen heter favicon och jag tog reda på hur jag kan göra en egen favicon. 
 

Vad är en favicon?

Innan egen faviconOrdet favicon är förstås för en förkortning av “favorite icon” och refererar till den lilla iconen som visas högst upp i fliken i webbläsaren. Andra namn på den lilla bilden är web site icon, URL icon, tab icon eller bookmark icon. Favicon’s fyller funktionen att vara snygga och att hjälpa vår besökare att urskilja min sida bland sina flikar och bokmärken. Därför är det fint med en egen unika favicon. De flesta väljer att ha en egen favicon för igenkännings skull. Här är några som du garanterat känner igen, tillsammans med min egen lilla favicon som ser ut som ett m.

Alla har en egen favicom

Här är flera egna favicon som du känner igen. Gmail, Facebook, Malin Göransson, Wikipedia och Google

Hur skapar jag en egen favicon?

I WordPress finns det en massa plugins som lägger till din egen favicon och då funkar det oftast bra att ladda upp olika sorters filer. Den jag först provade hette All in one favicon och tillåter jpg, png, gif eller ico-format. Original formatet för favicon’s är .ico som är ett ikon format. Och det har jag använt eftersom mitt tema hade en setup för favicon som gjorde att origeinal ikonen skrev över min egen favicon när jag använde plugin. Om du inte vill använda plugin kan du skapa din egen favicon på följande sätt:

  • Välj en bild eller symbol som passar och fungrar att använda i miniatyr.
  • Välj en favicon ico generator (Googla det bara) för att skapa en .ico fil av din bild. Det finns många olika, vissa gör även en rörlig gif som du kan använda som favicon. det kan ju vara kul men personligen tycker jag att det stör lite om det rörsig i överkant av mitt fönster. Här finns ett generator.
  • Ladda upp din bild och generera din favicon fil
  • Ladda ner din skapade favicon
  • Koppla upp dig mot ditt webhotell, förslagsvis via FTP
  • Ladda upp din favicon.ico i rotmappen.
  • That’s it! Beundra din egen favicon!

Edit: Om du vill slippa plugin och lägga in din favicon i koden istället läer du om det hos min klasskamrat Carolyn här

Skapa en egen favicon

Så här blev min favicon, inget märkvärdigt men ändå.

Comments

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>